Cel mai probabil, partenerul tău te va dori cu el pentru sprijin.

Cel mai probabil, partenerul tău te va dori cu el pentru sprijin.

Substanțele chimice din fumatul pasiv vă pot răni copilul, înainte și după naștere.

Nasterea

Să te gândești la nașterea bebelușului tău poate fi puțin intimidant. Dar sunt multe pe care le poți face pentru a-l ajuta să meargă mai bine.

Învață elementele de bază la un curs de naștere. Discutați cu partenerul despre gestionarea durerii în timpul nașterii. Învață masaj pentru a-ți ajuta partenerul prin livrare. Faceți un tur al unității în care este planificată nașterea. Hartă cea mai bună rută către instalație. Preprogramați numere importante în telefon. Dacă aveți alți copii, aranjați îngrijirea copiilor în timpul nașterii. Faceți o listă cu familia și prietenii pentru a anunța când se naște copilul.

Cel mai probabil, partenerul tău te va dori cu el pentru sprijin. Atunci ar trebui să decideți împreună cât de activ veți fi. Luați în considerare ambele personalități, modul în care vă relaționați unul cu celălalt și așteptările voastre pentru travaliu și naștere în cuplu. În mod ideal, aceștia ar trebui să primească sprijinul de care au nevoie și tu ar trebui să ajuți la un nivel care să fie confortabil pentru tine.

Iată câteva roluri pentru tați în aceste zile. Oricare dintre ei este OK, atâta timp cât funcționează pentru amândoi.

Fii antrenor. Acesta este rolul cel mai practic. Îți vei ajuta partenerul să se relaxeze și să împingă, să-l încurajeze și să fii avocatul lor în cadrul personalului spitalului. În unele cazuri, puteți ajunge să ridicați copilul și să-l puneți pe burtă.

La cursurile de naștere, vei afla despre fiecare etapă a travaliului, cum se poate simți sau acționa partenerul tău în timpul acestora și cum să-l ghidezi prin exerciții de respirație și relaxare. Indiferent cât de implicat ai decide să fii, cursurile de naștere te pot ajuta să știi la ce să te aștepți și să-ți ușureze mintea cu privire la naștere.

A continuat

Distribuie coaching-ul. Munca poate fi o cale lungă și grea — pentru amândoi. Poate doriți să aveți un prieten sau un membru al familiei acolo pentru a vă ajuta. Această persoană vă poate ajuta cu coaching-ul și poate sta cu partenerul dvs. atunci când aveți nevoie să mâncați sau să faceți pauze. O persoană suplimentară vă poate oferi suport emoțional și fizic pentru amândoi.

Fii coechipier. Dacă vrei să fii în joc, dar nu vrei să faci un fundaș, s-ar putea să-ți placă acest rol. Oferiți încurajare și ajutați atunci când partenerul vă cere, dar vă mulțumiți să le lăsați pe ei sau pe asistente să vă spună ce și cât de mult să faceți.

În acest caz, poate doriți să angajați o doula, o forță de muncă cu experiență "îngrijitor." Doulas-ul acționează de obicei ca susținători ai pacienților și antrenori practice. O doula rămâne cu tine atunci când asistenta trebuie să dispară pentru perioade lungi de timp. A avea o doula te poate elibera să te concentrezi asupra partenerului tău și asupra nașterii.

Aclama de pe margine. Multe cupluri aleg această opțiune. Ești acolo să ții partenerul tău de mână și să-l freci pe spate. Puteți face fotografii sau face videoclipuri cu nașterea copilului dumneavoastră. Puteți chiar să tăiați cordonul ombilical. Dar ești fericit să îi lași pe alții să facă treaba practică.

Așteaptă afară. În unele cazuri, o femeie nu-l dorește pe tatăl copilului lor acolo. Dacă nu ați fost implicată în sarcină sau sunteți înstrăinat de ei, există șanse mari să nu o facă. Oricare ar fi motivul, dacă prezența ta în cameră îi face stresant, poate îngreuna travaliul și nașterea. Atunci e mai bine pentru tine să fii în altă parte.

Pentru majoritatea taților, totuși, a fi cu partenerul lor este o alegere bună. Într-un studiu despre modul în care proaspeții tați au văzut experiența, 81% au spus că a fost plină de satisfacții și plăcute. Indiferent de cât de implicat ai alege să fii, a fi martor la acea ultimă împingere care îți trimite copilul pe lume poate fi o experiență ca nimeni altul.

Acasă și mașină

Partenerul tău poate avea mai puțină energie în aceste zile. Poți fi de mare ajutor pregătind casa și mașina pentru copilul tău.

Amenajează creșa. Protejați casa pentru copii. Gătiți câteva feluri de mâncare și stocați congelatorul. Instalează scaunul auto pentru bebelușul tău. Căutați ajutor pentru îngrijirea copiilor sau la menaj, dacă este necesar.

A continuat

Munca si Finante

Îți poți liniști mintea punându-ți rațele financiare la rând. Este din ce în ce mai devreme să începem să planificați viitorul.

Uită-te la concediul de paternitate. Asigurați-vă asigurarea de sănătate a familiei. Luați în considerare discuția cu un planificator financiar. Începeți o facultate sau un fond special, dacă puteți.

Îngrijirea bebelușului și legarea

Copilul tău va fi norocos să vă aibă pe voi doi. Acum este un moment grozav pentru a învăța ce poți despre această nouă lume curajoasă a părinților.

Participați la cursuri de părinți împreună cu partenerul dvs. Aflați cum ținerea și hrănirea ajută la legarea. Învață să schimbi scutecele pentru ca partenerul tău să se odihnească. Luați cărțile preferate din copilărie pentru a le citi copilului. Întrebați despre vizitele de sănătate ale copilului. Citiți despre dezvoltarea copilului pentru anii următori.

Viața cu partenerul tău

Partenerul tău se simte probabil puțin fragil după rigorile nașterii. Indiferent dacă au născut prin cezariana sau pe cale vaginală, vor fi dureroase și  pot avea unele sângerări și secreții vaginale timp de câteva săptămâni. Pot avea urinare dureroasă sau scurgeri involuntare de urină, numite incontinență urinară. Pe lângă toate acestea, pot avea probleme cu constipația sau hemoroizii din cauza nașterii. Dacă au născut pe cale vaginală, sângerarea ar putea dura mai mult dacă au avut o ruptură vaginală. Recuperarea după cezariana necesită limitarea activității timp de câteva săptămâni. Este suficient să scurtezi siguranța oricui.

Ce poti sa faci:

Prezentați cât mai mult posibil. Ajută-ți făcând sarcini grele din gospodărie: cumpărături, spălătorie și mese. Ai răbdare, mai ales când vine vorba de contactul fizic. Poate dura între 4 și 6 săptămâni pentru ca aceștia să se vindece complet și chiar și atunci s-ar putea să nu fie pregătiți pentru sex. Lasă-i să preia conducerea și arată-i afecțiunea prin îmbrățișările și sărutările tale. De asemenea, pot aprecia frecarea ocazională a picioarelor.

Alăptarea poate să nu fie o briză. Deși pare că ar trebui să vină în mod natural, alăptarea nu este ușoară pentru toate mamele și bebelușii. Partenerul tău poate deveni frustrat dacă copilul tău are probleme cu hrănirea. Este posibil să aibă sfarcurile dureroase la început, în timp ce bebelușul învață să se prindă corect. Unele femei au canalele de lapte înfundate, ceea ce poate fi o problemă dureroasă. Și pentru că bebelușul trebuie să mănânce la fiecare 2-3 ore, nici mama nu doarme prea mult.

A continuat

Ce poti sa faci:

Încurajează-i să doarmă atunci când copilul doarme. Fă-ți treaba să te ocupi de schimbarea scutecelor de noapte. Dacă folosesc o pompă, aflați cum să o curățați.

Schimbări emoționale. Unele proaspete mămici au crize de tristețe și anxietate, cunoscute sub numele de "baby blues." A te simți trist, anxios sau dezamăgit poate fi o parte normală a adaptării la maternitate. Cu toate acestea, dacă aceste sentimente se agravează, sunt severe sau durează mai mult de câteva săptămâni, ei pot avea depresie postpartum și ar trebui să discute despre asta cu medicul lor.

Ce poti sa faci:

Dacă observați că sunt puțin deprimați, întrebați-i cum se simt. Doar discuția cu tine poate ajuta foarte mult. Încurajează-i să ia pauze și să iasă din casă în timp ce privești copilul, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă observați că au simptome de depresie postpartum, încurajați-i să obțină ajutor. S-ar putea să nu realizeze că sunt deprimați.

Amintiți-vă că acest lucru este temporar. Înainte să-ți dai seama, partenerul tău se va simți din nou mai mult ca vechiul eu, bebelușul tău va începe să doarmă mai mult de 2 ore la un moment dat și te vei acomoda cu toții într-o rutină confortabilă ca o nouă familie.

Referință medicală WebMD Analizat de Neha Pathak, MD pe 19 martie 2021

Surse

SURSE:

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi: „Ghidul unui tată pentru sarcină”.

HealthyChildren.org: „Activități de ultimă oră înainte de livrare”.

National Healthy Mothers, Healthy Babies Coalition: „Plănuiți o familie! – Doar pentru viitorii tati!”

KidsHealth de la Nemours: „A deveni tată”.

Yale Medical Group: „E timpul tati!”

Chan, K. Jurnalul de Obstetrică și Ginecologie, 2002.

Chandler, S. Journal of Nurse-Midpartnerry & Sănătatea femeilor, ianuarie-februarie, 1997.

Jeffrey A. Kuller, MD, profesor de obstetrică și ginecologie, Divizia de Medicină Materno-Fetală, Duke University Medical Center, Durham, N.C.

Larimore, W. Midpartnerry Today, 1999.

Felicitări! Și… felicitări din nou!

Ești însărcinată cu gemeni. Și amestecat cu bucuria și mirarea vine o altă emoție – teroare cruntă. Indiferent dacă ești o mamă cu experiență sau o persoană care debutează, "la ce să te aștepți când aștepți gemeni" implică multe întrebări unice.

Zoeie Kreiner, o mamă de șase copii și consultantă în alăptare în Illinois, avea deja trei copii când a născut gemeni fraterni. Dar a avea copii pe rând nu o pregătise pentru provocările unui duo. "Aveam deja copii, dar aveam o mulțime de întrebări specifice la care oamenii care nu aveau mai mulți copii nu ar ști niciodată răspunsul."

Cea mai importantă misiune este să vă nașteți gemenii puternici și sănătoși. Deși gemenii sunt mai probabil să se nască prematur și la o greutate mică la naștere, nu trebuie să fie așa, spune Barbara Luke, PhD, ScD, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Michigan. "Toată atenția mea este să fac bebelușii să crească ca și cum ar fi singuri," ea spune.

Cum faci asta? Totul este despre nutriție — și creșterea în greutate. Creșterea constantă în greutate a mamei, în special în primul și al doilea trimestru, este "ca banii la bancă. Va câștiga dobândă," spune Luke, autorul Când așteptați gemeni, tripleți sau patruleți: o resursă completă. "O creștere bună în greutate înainte de 20 de săptămâni și între 20 și 28 de săptămâni, influențează cu adevărat creșterea fătului." O femeie cu greutate medie care este însărcinată cu gemeni, de exemplu, ar trebui să încerce să câștige aproximativ o jumătate de kilogram pe săptămână – 20-30 de lire la 20 de săptămâni, 30-46 de lire la 28 de săptămâni și 40-56 de lire la 38. săptămâni.

Iată câteva sugestii de la Luke pentru a atinge acel echilibru nutrițional și creșterea ideală în greutate:

Mănâncă la fiecare două-trei ore. Sarcina este "o stare de foamete accelerată," spune Luke, iar gemenii înseamnă că ai nevoie de și mai multă mâncare. Includeți proteine ​​și carbohidrați împreună la fiecare masă și fiecare gustare: unt de arahide pe felii de mere, brânză cu biscuiții tăi. Femeile mănâncă mult prea mulți carbohidrați și nu suficiente proteine. Mănâncă multă carne roșie. Ne pare rău, vegetarienilor, spune Luke, dar carnea roșie este o sursă optimă de fier. Bucurați-vă de aceste ouă. Colesterolul poate fi rău pentru tata, dar o ajută să mențină mama sănătoasă.

daca tu sunt un vegetarian, discutați cu medicul dumneavoastră despre alte surse bune de fier. De asemenea, este o idee bună să vă asigurați că obțineți suficient calciu și că luați o vitamină prenatală care conține acid folic.

A continuat

Doi sâni, doi bebeluși?

Majoritatea mamelor de gemeni se întreabă despre două lucruri principale, spune Julie Morreale, liderul DeKalb, Ill., La Leche League: "Voi putea face suficient lapte și voi dormi vreodată?" Morreale, ea însăși mamă a cinci copii, inclusiv fete gemene de 3 ani, asigură mamele că corpurile lor pot, într-adevăr, să asigure nevoile nutriționale a doi bebeluși în același timp. "Corpul tău va produce suficient lapte pentru gemeni, atâta timp cât te hrănești la cerere. Unii oameni încearcă să stabilească un program: este un lucru bun dacă funcționează pentru tine odată ce au 4 până la 6 luni, dar nou-născuții și bebelușii care alăptează sunt făcuți să alăpteze mai des, iar gemenii alăptează mai des încă," ea spune.

"Asistenta devreme, asistenta des," este de acord Zoeie Kreiner, care a lucrat cu sute de mame de gemeni pe probleme de alăptare. "Cu cât alăptezi mai mult, cu atât corpul tău produce mai mult."

Să-ți alăptezi gemenii în același timp, dacă poți, te va ajuta să te odihnești puțin mai mult într-un moment în care te poți aștepta să te simți ca un zombi. Cum reușești această performanță de coordonare? Kreiner sugerează să încerce câteva poziții. În primul rând, așează-te pe canapea cu un bebeluș de fiecare parte, perpendicular pe tine. Ridică mai întâi orice copil care este alăptătorul mai puternic la momentul respectiv — deoarece ea va trage laptele în jos pentru geamănul ei. Apoi încercați "dublu hold de fotbal" — cu capul fiecărui copil pe un sân și fundul ei sprijinindu-se pe orice pe care stai, cu mâinile sprijinindu-i capul. Sau poziția leagănului, cu un copil legănat în curba brațului tău și capul celui de-al doilea copil aproape în poala celuilalt copil. Kreiner observă că multor gemeni le place această postură pentru că sunt obișnuiți să fie atât de apropiați.

Pentru cele mai multe sfaturi practice pe care le puteți găsi, implicați-vă cu un grup local de mame-de-gemeni-și-mulți, care va fi ușor de găsit cu ajutorul Organizației Naționale a Cluburilor Mamelor Gemenilor (www.nomotc. org). Multe grupuri au un "mama barza" program, asocierea mamelor gemene cu experiență cu începători nervoși pentru a răspunde la întrebări precum, "Cum treci prin magazin alimentar?" și "Cum te descurci cu toate acele scaune de mașină?"

A continuat

Sprijinul este vital

Sprijinul altor mame de gemeni este vital în timpul sarcinii, când toată lumea crede că corpul tău este proprietatea comunității și are o poveste de spus despre gemeni pe care îi cunosc. "Dintr-o dată vei ști că a cincea soție a fostului soț al verișoarei a treia a mătușii Ida a avut gemeni și asta a mers prost cu nașterea ei." produsrecenzie.top spune Kreiner. Este și mai important în primul an dur, când somnul devine străin.

"Folosiți orice pereche de mâini găsiți," spune Gila Reiter, MD, un ob-ginecologie din New York și mamă a unor gemeni de 12 ani. "Le spun pacienților mei: „Veți fi scos din funcțiune timp de un an. Spune-le prietenilor tăi, spune-le rudelor, că anul acesta nu vei împodobi bradul de Crăciun și nici nu vei găzdui petrecerile."

Caracteristica WebMD Examinat de Charlotte E. Grayson Mathis, MD la 28 iulie 2003 © 2002 WebMD, Inc. Toate drepturile rezervate.

Mai sunt doar câteva săptămâni până să-ți întâlnești micuțul! Pe măsură ce intrați în ultima lună de sarcină, medicul dumneavoastră va începe să vă monitorizeze săptămânal. Astăzi, vă vor oferi un test important pentru a vă ajuta să vă asigurați bunăstarea bebelușului în timpul nașterii. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va verifica progresul și va răspunde la orice întrebări.

La ce vă puteți aștepta

Astăzi, medicul dumneavoastră vă va testa starea de streptococ de grup B (GBS) prin tamponarea vaginului și a rectului. GBS este o bacterie pe care unii oameni o au în sau pe corpul lor. De obicei nu îi îmbolnăvește, dar îi poate îmbolnăvi foarte tare dacă li se transmite în timpul nașterii. Femeilor cu GBS pozitiv li se administrează antibiotice IV în timpul travaliului și al nașterii pentru a preveni transmiterea GBS la copiii lor. 

De asemenea, în timpul acestei vizite, medicul dumneavoastră va:

Îți dau documente pentru a te preînregistra la spital. În acest fel, nu vei fi încetinit când vei veni să-ți naște bebelușul. Explicați-vă că ar trebui să evitați călătoriile cu avionul pentru restul sarcinii. Verificați-vă greutatea și tensiunea arterială. Măsurați înălțimea uterului pentru a măsura creșterea bebelușului. Verificați ritmul cardiac al bebelușului dvs. Întrebați dacă mișcările bebelușului au loc la fel de des ca la ultima întâlnire. Vă rugăm să lăsați o probă de urină pentru a verifica nivelul de zahăr și proteine.

Fiți pregătiți să discutați

Pe măsură ce intrați în ultimele săptămâni de sarcină, medicul dumneavoastră va dori să se asigure că sunteți în acord cu corpul dumneavoastră. Fiți pregătit să discutați:

Semne de travaliu prematur. Medicul dumneavoastră vă va întreba dacă ați avut semne de travaliu prematur, cum ar fi crampe, contracții ușoare sau o modificare a secreției vaginale. Obiceiurile tale urinare. Scurgeți puțină urină când tușiți sau strănuți? Ai chef să mergi frecvent pentru că bebelușul tău apasă pe vezica urinară? Medicul dumneavoastră vă poate oferi sugestii pentru a vă ușura disconfortul.

Întrebați medicul dumneavoastră

De ce ai nevoie să mă vezi săptămânal de acum înainte? Pot călători acum câteva ore de acasă dacă conduc? Ce se întâmplă dacă intru în travaliu înainte de a-mi afla statutul GBS? Voi mai curge urină când strănut după naștere? Ce ar trebui să fac dacă am simptome de travaliu prematur?

Dacă ai gemeni, ar trebui să întrebi: