Всичко, което трябва да знаете за Colic

Всичко, което трябва да знаете за Colic

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Коликите е атака на плач и това, което изглежда е коремна болка в млада ранна детска възраст.

Това е често срещано състояние и се смята, че засяга до 1 на 5 Бебетата през първите си няколко месеца.

Всички бебета плачат по различни причини, включително глад, студ, умора, топлина или защото памперсът се нуждае от промяна.

Въпреки това, бебето може да плаче плаче Дори след като се хранеше, почистваше и добре обгрижваше. Ако бебето е повторило епизоди на неутешим плач, но изглежда здравословно и добре, те може да имат колики.

Бързи факти за Colic

Ето някои ключови моменти за коликите. По -подробно и подкрепяща информация е в основната статия.

 • Коликите се характеризират с дълги пристъпи на плач без очевидна причина.
 • Обикновено трае само няколко седмици. ;.

Какво е колика?

Коликите обикновено се появяват няколко седмици след раждането и продължават, докато бебето е на възраст около три до четири месеца. Въпреки че могат да плачат много, коликите не са нито опасни, нито вредни.

Експертите казват, че коликите нямат дългосрочни ефекти и бебето с колики ще наддава нормално и се храни.

коликите са сравнително краткотрайни.

Тази статия ще се съсредоточи върху коликите при кърмачета, но има редица други видове, като:

 • Бъбречна колика: Това е коремна болка, обикновено причинена от камъни в бъбреците. Болката може да бъде постоянна или да се предлага на вълни.
 • Билиарна колика: Това е болка, причинена от жлъчен камък, възпрепятстващ кистичния канал, тъй като се свива жлъчния мехур.
 • Конски колики: Това е симптом От редица заболявания при коне.
 • Коликата на художника: това може да бъде причинено от отравяне с олово.

Симптоми

Ще се появят следните симптоми При иначе здраво и добре хранено бебе:

 • Интензивен плач: бебето плаче интензивно и яростно и няма много родителите да направят, за да ги утешат. Лицето на бебето ще стане червено и зачервено. Плачещите епизоди са склонни да се случват едновременно всеки ден – обикновено през късния следобед или вечер. Епизодите могат да продължат от няколко минути до много по -дълги периоди. Плачът обикновено започва внезапно и без видима причина
 • Променена стойка: юмруци могат да бъдат стиснати, напрегнати коремни мускули, изтеглени колене, а гърбът се извива
 • Сънят: Сънят може да е нередовен и Прекъснато с епизоди на плач
 • Храненето: Храненето също може да бъде прекъснато и нередовно с епизоди на интензивен плач. Количеството, което бебето яде всеки ден, не се намалява
 • Вятър: По време на епизоди на интензивен плач, бебето може да премине вятър
 • Различна интензивност: При някои бебета симптомите са леки, и бебето може да изпита само периоди на неспокойствие.

Ако смятате, че плачът на бебето може да е резултат от нараняване или падане, потърсете медицинска помощ. Ако забележите някаква промяна в общото поведение на бебето, хранителни навици или модели на сън, които ви засягат, попитайте Вашия лекар или медицинска сестра за съвет.

Причини

се предлага вятър или лошо храносмилане може да участва в колики, но причините са до голяма степен неизвестни.

Някои се чудят дали червата на бебето е незряло и чувствително към някои от веществата в млякото на гърдата или формулата. Млечните алергии и непоносимостта към лактоза имат подобни симптоми на тези на колики. Тези теории обаче не са подкрепени от доказателства.

два пъти повече бебета имат колики, ако майка им пуши по време на бременност.

Коликите не се срещат по -често сред първо, второ или трето родено деца. Кърмените и кърмените бебета са еднакво вероятно да имат колики.

Диагноза

лекар може да проведе физически преглед, за да определи дали нещо може да причини страданието на бебето, като чревна запушване. Ако се установи, че бебето е здравословно, те ще бъдат диагностицирани с колики. Обикновено лабораторните тестове или сканирания не са необходими, освен ако лекарят не подозира, че може да има основна причина.

Всеки, който подозира, че бебето им може да не е неразположено, трябва да посети лекар.

лечение

Тъй като коликите е нормална част от живота на някои бебета и не е вредна, обикновено не се препоръчва да се дава лекарства. Ако сте загрижени или ви е трудно да се справите, говорете с личния си лекар (общопрактикуващ лекар, лекар за първична помощ).

Няма нито едно вещество, което да лекува всички случаи на колики. Показано е обаче следните лечения. Това трябва да е едноседмично изпитание. Ако работи, продължете. Ако не работи, изоставете изпитанието.

Ако това работи, това не означава, че вашето бебе е постоянно млечно непоносимо, това просто означава, че изпитанието е работило и бебето може да е реагирало добре за много от много причини. Бебето може да продължи да е алергично към млякото.

Симетикон капки: Симетиконът е анти-фуинг агент, който намалява количеството на хванат вятър. Той обединява малки мехурчета газ, които са хванати в стомаха, когато бебешката лене въздух.

Тъй като балончетата се групират заедно и стават по -големи, те са по -лесни за изхвърляне, като избухват или преминават вятър. Simeticone работи локално в червата и не влиза в кръвта. Твърди се, че облекчава коремната болка.

Обикновено на бебето ще получи 2,5 милилитър (ml) лъжица след всяко хранене. Тя може да се добави към бутилката на бебето или да се даде директно в устата, или с лъжица, или с орална спринцовка.

Има набор от капки за симетикон, наличен за закупуване онлайн. Не забравяйте да прочетете инструкциите на листовката.

Лактаза Капки: Лактазата е ензим, който разгражда лактозата на млечната захар в глюкоза и галактоза. Хората с дефицит на лактаза в червата могат да развият коремни спазми и диария след консумация на млечни продукти. Лактазата помага да се предотврати това.

Понякога лактазните капки помагат на бебетата с колики. Ако вашето бебе реагира добре, не забравяйте, че това не означава непременно, че ще се нуждае от лактаза по -късно. Млечната непоносимост може да бъде временна. Капки за лактаза са достъпни за закупуване онлайн.

терапии, за да се избегне

Има някои лечения за колики, които биха могли да представляват риск за бебето.

дицикловер или или Дицикломин: Това е лекарство, използвано за стомашни спазми. Той обикновено се използваше като обработка на колики. Установено е обаче, че причинява затруднения с дишането, гърчове, отслабване на мускулите, загуба на съзнание и кома при кърмачета.

чай от звезден анасо колики. Някои видове обаче са токсични.

Не използвайте тези лечения.

домашни средства

Няма много лечения за колики. Въпреки това, има неща, които родител може да направи, когато успокоява бебето с колики.

Утешаването им често е въпрос на изпробване harmoniqhealth.com на различни методи и преследване на тези, които работят – бебетата реагират различно на утеха, когато имат колики.

Следните предложения могат да помогнат:

 • Увиването на бебето здраво в одеяло по време на плачещ епизод може да помогне.
 • Някои бебета реагират добре на да се държи.
 • Седнете бебето изправено, когато се храните. Това прави по -малко вероятно въздухът да бъде погълнат.
 • По -честите, по -малки хранения могат да помогнат.
 • Кърмещите майки могат да открият, че ако избягват чай, кафе, пикантни храни и алкохол, Количечните симптоми на бебето стават по -малко тежки.
 • Някои доказателства предполагат, че хипоалергенната диета за майката може да подобри условията. Това е диета, която изключва млечните продукти, яйца, пшеница или ядки.
 • Някои родители са открили, че предлагането на бебето биберон помага
 • Уверете се, че дупките в бибероните на бутилката са The правилен размер. Ако са твърде малки, бебето вероятно ще погълне повече въздух по време на всяка храна. Има набор от биберони с бутилки, налични за закупуване онлайн.
 • Уверете се, че сте избухнали бебето си след емисия. Седнете на бебето изправено или ги дръжте до рамото си с поддържани шия и глава. Разтрийте гърба им и стомах, който излиза въздух. Нормално е бебето да донесе малко мляко.
 • Понякога вдигането и пускането на бебе често може да влоши плача. Утешаването на бебето на тихо място с затъмнено осветление често работи по -добре. Когато сте сигурни, че бебето се чувства по -добре, оставете ги в яслите за известно време.
 • Някои хора откриват, че ходенето на разходка с количката помага да се утаи бебето, както може да шофира в колата. Или нещо, което държи бебето в движение – бебешката прашка може да направи по -малко уморително по ръцете.
 • Понякога фонов шум, като този, направен от пералня или прахосмукачка, помага за уреждане на бебета.
 • Топлата баня или нежен масаж също може да помогне

коликите могат да бъдат изтощителни за родителите, но това причинява малко по пътя на дългосрочните здравословни проблеми.

Написано от Christian Nordqvist

 • Педиатрия/детско здраве

Contents